route

Unieke land-art en po√ęzieroute ‘Dichter op het Land’ met twintig kunstwerken gemaakt door internationale kunstenaars! Loop over het prachtige voormalige eiland Schokland en ontmoet deze kunstwerken in hun nieuwe omgeving die perfect past!

De route begint bij Museum Schokland en loopt over de noordkant van het voormalige eiland.
Vanaf daar kunt de je rode pijlen volgen.
Een route kaartje/dichtbundel is te koop bij de kassa van het museum (elke dag open van 11 tot 17 uur).
De video-installaties draaien van 10 uur in de ochtend tot 19 uur in de avond.
Restaurant Museum Schokland is geopend van 10.30 uur tot 17.30 uur. (niet op maandag)

.

verzamel al lopend je eigen dichtbundel

.

En ver, ver achter dit alles,
ligt het thuisland van de kunstwerken,
van die zonderlinge,
zwijgzame en geduldige dingen,
die vreemd tussen de dingen van het alledaagse leven staan,
tussen de bezige mensen,
de geduldige dieren en de spelende kinderen
Rainer Maria Rilke

DICHTER OP HET LAND

Als we hier luisteren naar het land, wat zien we dan? De wind tekent kippenvel op de armen van de vissersvrouw, die nu een toeriste is. Ze probeert zich op haar fiets een leven voor te stellen dat niet meer bestaat. Ze prijst zich gelukkig, maar niet zonder weemoed. De looppieren in de vluchthaven kijken uit op een paar koeien in het gras.
Op Schokland heeft de golfslag van de Zuiderzee allang plaatsgemaakt voor het ruisen van riet en klepperende populieren. Het oude eiland tekent nu een flauwe heuvel in het omringende boerenland. Iedere herinnering aan ruige, onzekere tijden en de vrijheid van de zee zijn veilig bewaard gebleven in het museum. Toch leeft het hier, en het zijn twintig beeldend kunstenaars en even zoveel dichters die ons deze zomer op Schokland dichter bij dat land brengen. De kunstwerken wijzen op de lucht, de grond, de planten en de dieren. Ze komen uit de stilte en maken nieuwe geluiden. Ze verwijzen naar dat was er niet is, maar wel kan zijn. De woorden van de dichters slaan soms terug op de kunstwerken, of brengen een enkel graspolletje tot leven. Het onverwachte perspectief van al deze kunstenaars zet een pad uit langs het Schokland dat nog niemand kent.

.