Oproep aan kunstenaars 2021

DICHTER OP HET WATER – kunst op Schokland

Dichter op het Water is de titel van het land art en poëzie project op het voormalig eiland Schokland in de zomer van 2021. Twaalf kunstenaars maken een tijdelijk werk in het landschap. Bij ieder kunstwerk wordt ook een gedicht geëxposeerd (aangedragen door de organisatie of eventueel door de kunstenaar zelf). De route op het ‘eiland’ beslaat 1,5 kilometer en gaat over het oude dorp (nu Museum Schokland), langs de voormalige kustlijn, waar de zee plaats heeft gemaakt voor weilanden, en door een stukje bos. Landschap, de verhalen, geschiedenis en mythes van Schokland kunnen een uitgangspunt zijn, maar we staan open voor nieuwe en andere verbanden.

Dichter op het water is de derde kunst/poëzie route die wij organiseren op Schokland.
Eerdere edities waren: Dichter op het Land (2019) en EB (2020)

‘Dichter op het Water
Schokland heeft een bewogen relatie tot water. Vroeger, lang geleden, lag Schokland onder bevroren water. Later werden de bewoners af en aan bedreigd door stormvloeden en brokkelde het eiland langzaam af. De kleine vissersbevolking werd uiteindelijk op last van de koning in de negentiende eeuw van het eiland verwijderd. Na de inpoldering kwam het eiland tussen de weilanden te liggen. Op Schokland wordt de historie van het oude eiland getoond, maar het omringende water ontbreekt. Sterker nog, het land verdroogt en heeft nu water nodig.
Maar als de zeespiegel verder stijgt zou het zomaar weer onder water kunnen lopen.

Voor de kunstroute zullen 7 torens van stro verrijzen, symbolische vluchtheuvels voor een ongewisse toekomst.

Kunstenaars gezocht
Wij zoeken twaalf kunstenaars, zes die een buitenbeeld langs het 1,5 km lange pad kunnen maken en zes kunstenaars die de zes strotorens (door de organisatie te bouwen) willen gebruiken om hun kunstwerk mee te verbinden. Slechts 1 of 2 zijden kunnen gebruikt worden (de twee achterste zijden blijven leeg zodat de bezoekers bij aankomst eerst alleen strotorens te zien krijgen). De boven zijde blijft ook leeg. (lengte torens +/- 6 meter)

Voorwaarden:

De kunstwerken moeten weer en wind bestendig zijn en 5 maanden (van juli t/m oktober 2021) blijven staan.

De materiaalkeuze is vrij, maar mag geen enkele schade aan de grond of natuur opleveren. Omdat het eiland UNESCO erfgoed is mag er op het eiland niet overal worden gegraven.

Vergoeding: voor nieuw werk 2.250 € (incl. vervoers- en materiaalkosten, excl. BTW).
Het is ook mogelijk om een bestaand werk in te dienen dat past in deze expositie. Daarvoor is een vergoeding van 750 € beschikbaar (incl. vervoerskosten, excl. BTW).


Opbouwperiode: tussen 7 en 16 juli 2021.

De organisatie kan geen fysieke assistentie bieden bij de opbouw.

Deadline:

Stuur je PDF met schets voor 15 april 2021 naar:

rerunproducties@gmail.com

De selectie wordt op 22 april bekend gemaakt.

Heb je vragen, aarzel dan niet om via de mail contact met ons op te nemen.

Opzet stro-torens 2021

Mogelijkheden

foto’s van de route